ÎN ACEEAȘI BARCĂ: solidaritate est-europeană cu muncitorii imigranți din afara Europei – Vineri 1 Mai, ora 19.00

 ÎN ACEEAȘI BARCĂ: solidaritate est-europeană cu muncitorii imigranți din afara Europei.

bluwhole

Va invităm vineri 1 mai, la un eveniment în spațiul public ce are ca temă munca și migrația forțată spre Vest (dinspre Est, din Sud și din zonele de război).

Unde ?

– Parcarea de la intersecția Sfânta Vineri cu Calea Moșilor (Vechi). Vezi harta :PARCARE MOSILOR

 

 

În program:

– 19.00: Acțiune de comemorare a celor ce au murit la porțile Europei. Discuții despre migrația forțată, distribuire de materiale informative.

– 21.00: Proiecție de film artistic: “Eden a l’Ouest” (Paradis în Vest), Franța, 2009. Subtitrări în limba română.

 

Despre migrație, de 1 mai ?

1 mai, ziua internațională de sărbătorire a eforturilor, luptelor și sacrificiilor muncitorilor și muncitoarelor din toată lumea este o altfel de zi în 2015. În ultima lună au murit aproximativ 2000 de persoane în Marea Mediterană încercând să ajungă în Europa la o viață ceva mai bună. În perioada 1988-2010 cel puțin 19.000 de imigranți au murit pe mare sau pe uscat la granițele Europei http://fortresseurope.blogspot.ro/2006/02/immigrants-dead-at-frontiers-of-europe_16.html

Anual, milioane de oameni fug către Occident în speranța unui trai mai bun, speranța de a-i ajuta pe cei dragi, speranța de a scăpa de război și sărăcie. Sunt muncitoare și muncitori din România, Moldova, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Albania, Maroc, Ghana, Irak, Afganistan…

Ce avem în comun ?

Suntem în acceași barcă pentru că muncitoare și muncitori din România știu prea bine ce înseamnă să speri la o viață mai bună, să-ți faci curaj și să fugi către acea viață. Și acolo să ai parte doar de umilințe, condiții de muncă degradante, plata sub minimul local și să fii dat afară în stradă. Pentru câteva mii de euro, să suferi, să te îmbolnăvești și uneori să-ți dai viața. Suntem în aceeași barcă pentru că mâna de lucru ieftină în Paris, Londra sau Roma este și din Estul Europei, dar și din Algeria, Kenya sau Tanger. Suntem în aceeași barcă pentru că, cel puțin în ceea ce privește legislațiile internaționale și europene asupra muncii, România sau Bulgaria sunt la fel de ascultate ca Maroc sau Libia. Suntem în aceeași barcă și pentru că resursele naturale din Carpați și Marea Neagra sunt la dispoziția companiilor din Occident, la fel ca și cele din munții Ashanti (Ghana) sau din Lacul Victoria (Tanzania).

Dar să nu uităm că există diferențe, anumite avantaje pe care muncitorii și muncitoarele din România le au în privința străbaterii granițelor europene și, uneori, obținerii unui permis de muncă. Cu atât mai mult, să fim alături de cei ce nici măcar de atât de puțin lucru nu pot beneficia!

      LIBERTATE DE MIȘCARE ȘI DE MUNCĂ!

               MUNCITORI ȘI FOȘTI MUNCITORI DIN TOATĂ LUMEA, ÎMPOTRIVA FORTĂREȚEI EUROPA!

   STOP RĂZBOIULUI ASUPRA MIGRANȚILOR!

 

             

Acest articol a fost publicat în Eveniment. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s