Marti 7 octombrie, ora 20.00 : „Autonomia zapatista si feminismul indigen” – o discutie libera cu Sylvia Marcos

zapa 2

Va invitam marti 7 octombrie de la ora 20.00 la o prezentare si discutii libere pe tema feminismului zapatist, prilejuite de lansarea in Romania a cartii Sylviei Marcos: „Femeile indigene și cosmoviziunea decolonială”. 

Inainte de aparitia publica in 1994, in procesul intern de organizare, zapatistii au votat si au aprobat in mod colectiv Legea Revolutionara a femeilor zapatiste. In cartea sa, Sylvia Marcos prezinta o mica evaluare a procesului, dupa doua decenii. Autoarea aduce o critica dura feminismului occidental si propune, invatind de la femeile indigene, un feminism comunitar si comunal, in care revendicarea drepturilor femeilor e simultana cu revendicarea drepturilor colective, iar asta are efecte imediate in modul de organizare cu barbatii, metisii si „nonindigenii” . Printre altele, ideea de „egalitate” e respinsa in favoarea celei de echilibru. Cartea abordeaza, de asemenea, modurile de organizare a autonomiei in interiorul comunitatilor de tip „caracoles” EZLN.

 Sylvia Marcos este o cercetătoare universitară susţinătoare a unei viziuni antihegemonice în epistemologia critică feministă, studiile religiilor şi etnoistoria mezoamericană, şi drepturile femeilor din mişcările indigene. Printre cărţile sale: Enciclopedia Iberoamericana de Religiones, Vol.III: Religión y Genero (2004), Taken from the Lips: Gender and Eros in Mesoamerica (2006), Women in Indigenous Religions (2010), Cruzando fronteras: mujeres indígenas y feminismos abajo y a la izquierda (2010), Mujeres, Indígenas, Rebeldes, Zapatistas (2011).

Discutia va fi moderata de Ovidiu Tichindeleanu.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s