FREESHOP: Sâmbătă 8 martie, între orele 16.00 – 20.00

free-shop
Va asteptam la freeshopul organizat de Centrul Claca, sambata 8 martie, intre orele 16.00 – 20.00.
Ca si pana acum, puteti sa donati diferite lucruri (haine, electronice, electrocasnice, carti, jocuri, etc.) pe care le aveti pe acasa si de care nu mai aveti nevoie, luand altele in loc.
In cazul in care nu puteti ajunge sambata la freeshop, insa doriti sa lasati niste lucruri, puteti trece pe la Centrul Claca in zilele de joi si vineri intre orele 17.00 – 20.00.
Tot ce ramane la ora inchiderii, va fi donat catre persoane fara posibilitati materiale (oameni de pe strada, persoane cu o situatie materiala foarte precara, refugiati, etc). Daca aveti idei de locuri unde mai putem dona ce ramane dupa freeshopuri, va rugam sa ne anuntati.
Lucrurile ramase dupa freeshopul din data de 18 ianuarie 2014 au fost trimise in taberele de refugiati sirieni de la granita Turcia-Siria.

Manifestul freeshopului:
• Freeshopul functioneaza pe principiul impartirii de bunuri intre indivizi, reprezentand un proiect de auto-organizare anticapitalista (se opune ideii de bani care sunt investiti in consum).
• Spre deosebire de magazin sau talcioc „tranzactiile” se fac fara bani si nu implica reciprocitatea, fapt ce contrazice logica fundamentala a pietei.
• Freeshopul nu reprezinta un centru caritabil fiind deschis absolut tuturor celor care doresc sa ofere sau sa primeasca anumite obiecte. Astfel, acesta reprezinta unul dintre putinele contexte sociale in care toti indivizii sunt egali in drepturi si posibilitati de achizitionare bunurilor.
• Pe langa valoarea materiala, obiectele din freeshop au si o valoare istorico-sentimentala purtand amprenta trecerii timpului, impreuna cu cea a posesorilor anteriori.
• Componenta ecologica este de asemenea semnificativa, majoritatea lucrurilor din freeshop fiind refolosite si incurajand reciclarea.

In spatele ideii de freeshop exista o puternica semnificatie generata de circuitul bunurilor in natura si al apropierii intre indivizi care nu se cunosc personal. De asemenea, freeshopul reprezinta in sine un manifest anticapitalist spunand NU consumerismului, proceselor de productie, banilor si puterii cu care acestia ii investesc pe posesorii lor, etc.

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s