12 mai, de la ora 15,30, Claca de lecturi politice: Frantz Fanon, „Black Skin, White Masks” și „The Wretched of the Earth”

Frantz Fanon (1920-1961) a fost un activist, psihiatru, filosof și revoluționar din Martinica ale cărui acțiuni și scrieri au influențat fundamental lupta algeriană anticolonială, mișcarea afro-americana pentru drepturi civile în SUA, studiile postcoloniale, teoria critică și marxismul.

În Black Skin, White Masks (1952; Piei Negre, Masti Albe, Tact, 2011) Fanon examinează efectele și modurile de funcționare ale rasismului din perspectiva unui subiect afro-american colonizat.
The Wretched of the Earth (1961) continuă explorarea mecanismelor de subiectivizare colonială în contextul Africii de Nord. Aici Fanon trasează o strategie a decolonizării, argumentând pentru folosirea tactică a violenței și criticând potențiala tendință naționalistă a luptei anti-coloniale.

Pentru alte materiale și informații, haideți pe grupul cerc-lecturi-politice@googlegroups.com.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la 12 mai, de la ora 15,30, Claca de lecturi politice: Frantz Fanon, „Black Skin, White Masks” și „The Wretched of the Earth”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s